Svenska banker får kritik – varnade inte för bitcoinbedrägerier

Flera nyhetsmedier rapporterar om kritik mot svenska banker som inte varnar sina kunder för de alltmer ökande bitcoinbedrägerierna.Bedrägerierna går under namn som till exempel Bitcoin Code och Bitcoin Revolution. I dessa luras människor, ofta med hjälp av annonser i form av fejkade nyhetsartiklar med svenska kändisar som Leif GW Persson och Camilla Läckberg, att föra över sina pengar till vad de tror är en investeringsrobot som satsar pengar på kryptovalutor som till exempel bitcoin.

I själva verket handlar det om bedrägerier. Den som för över pengar lär inte se röken av dem igen (se tidigare reportage av Dagens Nyheter).

Nu har flera personer som lurats i bedrägerierna anmält sina banker till Allmänna reklamationsfonden (ARN) för att inte ha varnat dem när de ofta stora överföringarna till bedragarna gjordes, rapporterar Sveriges Radio.

En av dem som anmält sin bank är en kvinna vid namn “Madeleine”. Under en period som sträckte sig över tre veckor genomförde hon åtta stycken överföringar på mellan 50 000 och 200 000 kronor från sitt Nordea-konto till bitcoinbedragarna. Hör Madeleines berättelse.

– Under den månaden så förde jag ut en miljon kronor ur landet och Nordea reagerade inte, säger Madeleine till Sveriges Radio.

Nordea skriver till Sveriges Radio att man arbetar kontinuerligt med att motverka bedrägerier. Men i sitt svar till ARN på Madeleines anmälan skriver man att man inte har någon skyldighet att övervaka, eller varna för, stora transaktioner.

Många polisanmäler men polisutredning efter polisutredning läggs ned. Bristande resurser och kunskap är en avgörande faktor som innebär att de drabbade aldrig mer återser sina investeringar mer. Det krävs att man anlitar ett ombud.

Lämna ett svar